Je to konšpirácia? Opýtaj sa chatbota

Zverejnené: Apr 09. 2019
checkbot chatbot

V dnešnom svete presýtenom množstvom informácií je ťažké rozlíšiť medzi pravdou a zavádzaním. Rôzne zdroje podávajú rôzne pohľady na situáciu a veľakrát to môže byť naozaj mätúce. Dnes už existuje chatbot, ktorý vám s tým dokáže pomôcť. 

Aké sú možnosti?

Niekto má veľký počet vzhliadnutí a veľa fanúšikov aj keď hrá férovú hru a uverejňuje len overené informácie, no sú tu aj takí, ktorí sa snažia upútať pozornosť nie veľmi vhodnou a správnou cestou. Je samozrejme každého slobodnou voľbou, aký zdroj informácií si zvolí, no existuje niekoľko dobrých rád, ktorých je dobré sa držať.
 

checkbot chatbot

Ako si vybrať?

Prečo by ste sa tým mali trápiť sami, keď vám s tým môže pomôcť technológia? Pre nášho klienta sme vytvorili konšpiračného chatbota nazvaného "Checkbot", ktorému môžete poslať správu s URL a chatbot vám povie, či je niečo podozrivé na článku uverejnenom stránkou, ktorú vám nedávno odporučil kamarát.

Pravdepodobne sa pýtate: „Ako to môže kúsok kódu vedieť lepšie ako ja?“. Nie je za tým žiadna špeciálna umelá inteligencia, chatbot len vykonáva určitý postup a dokáže v tom byť rýchlejší ako bežný človek.

Čo je to chatbot a ako ho využiť vo svojom podnikaní?
 

checkbot chatbot

Aký je postup?

Existuje niekoľko všeobecne známych konšpiračných webov a pár ľudí sa rozhodlo urobiť z tohto zoznamu databázu. Chatbot najprv skontroluje túto databázu a dá vám vedieť výsledok. Nemusí to hneď znamenať, že každý článok uverejnený na tomto webe je aj konšpiračný, preto prichádzajú na rad aj ďalšie kontroly.

Dôležitá časť článku je jeho obsah – chatbot kontroluje použité slová a vypíše tie, ktoré sa mu zdajú podozrivé. My sme tiež analyzovali konšpiračné články a vytvorili čiernu listinu slov, ktoré sa v nich často nachádzajú. Je tu však jedna výnimka - niektoré dôveryhodné weby píšu o konšpirácii, podobne ako my v tomto článku, a preto by nebolo fér ich označiť za konšpiračné, takže sme taktiež museli vytvoriť aj bielu listinu webov, aby sme mohli brať do úvahy aj takéto prípady.

Ďalšia vec na kontrolu je obrázok použitý v „og:image“ tagu webu. Ak bol v minulosti použitý na niektorom z webov z čiernej listiny, existuje potom šanca, že web, na ktorom sa nachádza aktuálne skenovaný článok, bude podobný. Na tieto účely používame Google Custom Search Engine.

Otázky súvisiace s dojmom a pocitom z článku prichádzajú až po ukončení automatických skenov, nakoľko aj ľudský pocit z článku je dôležitý. Môžu sa v ňom totiž vysielať varovné signály ako napr. v prípade vyjadrenia neznášanlivosti k menšinám, šírenie strachu, autorove subjektívne názory a podobne.
 

checkbot chatbot

Akú technológiu sme použili?

Facebook Messenger poskytuje API na vytvorenie vlastného chatbota. Vytvoríte stránku a priradíte tzv. „webhook“ – je to endpoint vašej aplikácie, v našom prípade Node.js aplikácie. Webhook dostáva informácie o udalostiach vo Facebook Chate, vďaka čomu môžete čítať prichádzajúce správy od ľudí a odpovedať na ne.

Poriadne si premyslite, či informáciu, ktorú ste našli, budete brať vážne. Internet je plný veľkého množstva rozličných informácií a nie vždy sú tie, ktoré sú prvé vo výsledkoch vyhľadávania, aj tie správne. 

Uvažujete nad chatbotom pre svojich zákazníkov? 

Ak by ste mali záujem sa s nami stretnúť a prediskutovať možnosti ako čo najlepšie osloviť svojich zákazníkov prostredníctvom inovatívnych technológií, neváhajte nás kontaktovať na hi@touch4it.com a radi Vás pozveme na kávu a stretnutie u nás.  

David - Touch4IT
Dávid Ondruš Softvérový inžinier
Značky
#checkbot
#chatbot
#artificialintelligence

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.