Edge computing a 5G: aký to má význam?

Zverejnené: Jan 22. 2019
edge computing

Počuli ste o "novinkách" ako autonómnych vozidlách, automatizovaných výrobných linkách, e-zdraví či inteligentných mestách a stále máte pocit, že sa "nič" nedeje? Technologické problémy sú vážnymi príčinami prečo spomenuté novinky "meškajú".

Edge computing je riešením na chýbajúci výpočtový výkon čo najbližšie k miestu potreby, namiesto vzdialeného cloudu. 5G je zasa riešením na potreby vysokej prenosovej rýchlosti, nízkej latencie a zároveň schopnosti poskytovať pripojenie veľkému množstvu zariadení, ktorých počet bude v najbližších rokoch prudko rásť.

Čo je Edge computing?

V súčasnosti sú aplikácie prevádzkované ďaleko od miesta, kde je aplikácia využívaná. Dátové centrá sú na niekoľkých miestach na kontinente a obsluhujú požiadavky z miest vzdialených aj desať tisíce kilometrov, čo v praxi znamená reakcie v stovkách až tisíckach milisekúnd. A práve toto je neprijateľné pre aplikácie, ktoré sú citlivé na oneskorenie a vyžadujú odpovede zo servera za rádovo jednotky a desiatky milisekúnd. 

Pre tieto scenáre budú existovať malé dátové centrá umiestnené (iba tam, kde to bude rentabilné) v tzv. last-mile infraštruktúre, čo znamená, že komunikácia bude prebiehať na jednotky kilometrov, čo umožní dosiahnúť požadované oneskorenie. Napríklad, informácia o aktuálnej dopravnej situácii vám príde z bázovej stanice mobilného operátora vedľa dialnice, namiesto dátového centra vo Švédsku. 
 

Zdroj: Youtube.com.

Čo je 5G?

Pred rokmi boli reklamy mobilných operátorov plné 4G (LTE) a rýchlosť sťahovania údajov cez mobilný internet dosahovala úctyhodné výsledky. Avšak, doba ide dopredu a požiadavky stále rastú. Preto sa už niekoľko rokov pracuje na nových komunikačných štandardoch, ktoré budú známe ako 5G, alebo aj ako piata generácia mobilného pripojenia. Predpokladá sa, že ak 5G neprinesie dramatické zvýšenie maximálnych prenosových rýchlostí na jedno zariadenie oproti 4G (LTE), určite prinesie možnosť pripojiť miliardy nových zariadení a znížiť latencie (oneskorenie) na úroveň Wi-Fi, teda jednotky milisekúnd.

Chladnička, práčka, auto, zubná kefka, kávovar, sondy v poli, senzory parkovacích miest, lampy pouličného osvetlenia a mnoho iných zariadení budú postupne pripojené k internetu a 4G na to nemá kapacity. Predstavte si štyri 30 ton ťažké kamióny, ktoré sa ženú po diaľnici 80km/h s iba 10 metrovým odstupom pre čo najnižšiu spotrebu, a to všetko bez vodičov. V prípade, že nastane kolízna situácia a prvý kamión v rade začne núdzovo brzdiť, ďalšie vozidlá musia o brzdení vedieť čo najskôr, aby taktiež začali s brzdením. A každá milisekunda sa počíta.
 

Zdroj: Youtube.com.

Ako je edge computing ďaleko?

Ericsson koncom roka 2018 spúšťa v rôznych kútoch sveta spoluprácu s 80-timi partnermi, s ktorými zabezpečuje prevádzku 22 lokácií ponúkajúcich služby edge computing. Viac informácií nájdete TU.

Ako je 5G ďaleko?

Počas roka 2018 a 2019 prebiehajú v USA a EÚ prípravy a aukcie na práva využívať potrebné frekvencie, ktoré sa budú používať na komunikáciu v týchto regiónoch. To predznamenáva skoré nasadenie, nakoľko ceny za takéto práva sú vysoké, spoločnosti, ktoré ich získajú budú chceť investície späť. Viac informácií nájdete na tomto odkaze alebo aj na TU.

Myslíte si, že je budúcnosť ďaleko? Alebo sa už pripravujete na zajtrajšok?

Technologické inovácie pribúdajú každý deň a menia svet biznisu, ako aj každého obyvateľa sveta. Môžete čakať na titulky zajtrajších novín alebo začať písať titulky budúcich vydaní spolu s technologickým a inovačným partnerom ako je Touch4IT. 

Lukáš
Lukáš Láni Project Manager
Značky
#technology
#edgecomputing
#5G

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.