Platba kryptomenou na vašom e-shope s použitím Drupalu... to naozaj?

Zverejnené: Sep 27. 2018
cryptocurrency payment using drupal

Veľa ľudí, ktorí sa zaujímajú o moderný IT svet, používa alebo aspoň vlastní pár virtuálnych mincí. Ich použitie je stále trochu obmedzené, ale záujem a požiadavky ľudí prudko stúpajú. Kryptomeny sú posledné roky na vzostupe a predajcovia by mali tiež nasledovať tento trend.
 

Mali by ste ísť do toho?

Pridanie novej funkcie do vášho e-shopu – platba kryptomenou, môže byť niečo zaujímavé pre vašich zákazníkov. Prinajmenšom to odlíši váš e-shop od tých ostatných. Implementácia závisí na použitom systéme, ale ak plánujete vytvoriť nový e-shop, moja rada by bol Drupal.
 

Dokáže Drupal pomôcť?

Existuje veľa prípadov, ktoré Drupal dokáže zvládnuť a Drupal Commerce dokonca otvára ešte oveľa viac možností. Jednoducho povedané, ide o rozšírenie, ktoré pridáva e-shopu veľa funkcií. Je to voľne dostupný eCommerce software, ktorý rozširuje manažment obsahu v Drupale. Inštalácia nie je taká jednoduchá ako pridanie jednoduchého modulu, takže ani nie je súčasťou tohto článku. Keď používate Drupal 8, odporúčam použiť najjednoduchší spôsob inštalácie z oficiálnej stránky TU.
 

Ako to vyzerá v Drupale?

Tlačidlo „Commerce“ sa zobrazí v hlavnom Drupal menu po úspešnej inštalácii.

 

drupal menu commerce

 

Otvára administračnú stránku modulu.

 

commerce drupal administration

 

Najdôležitejšia sekcia pre nás je „Payment gateways“ v „Configuration“.

 

drupal commerce configuration

Voľba platobnej brány

Commerce podporuje aj tzv. „on-site“ aj „off-site“ platobné brány. Veľa ich už existuje a sú dostupné ako moduly, takže ich nie je potrebné programovať od úplného začiatku. V čase písania článku je 7 hlavných a 73 ďalších modulov pre platobné brány už dostupných, no len jeden - „Commerce Coinpayments“ - podporuje kryptomeny. Ak chcete použiť iného poskytovateľa blockchain platieb ako napríklad BitPay, musíte podľa dokumentácie Commerce naprogramovať vlastný modul. Je to celkom dobre zdokumentované TU.
 

Použitie platobnej brány

Moduly („plugins“) poskytujú konfiguračné formuláre, kde môžete vložiť napríklad autentifikačné údaje obdržané od poskytovateľa blockchain platieb. Počas pridávania novej platobnej brány cez Commerce konfiguráciu treba zvoliť „plugin“ – to je buď váš vlastný naprogramovaný modul alebo už nejaký dostupný, stiahnutý zo sekcie „Available payment gateways“ v Commerce dokumentácii. Formulár sa zmení podľa daného pluginu.

 

drupal payment gateway

 

Keď uložíte novú platobnú bránu, budete presmerovaní na list všetkých dostupných platobných brán.

 

drupal payment gateways

 

Tieto všetky budú dostupné pre zákazníkov v procese objednávky.

 

drupal payment information

 

Ďalšie kroky závisia od poskytovateľa blockchain platieb. Keď bude zvolená cesta „off-site“, používateľ bude presmerovaný na stránku poskytovateľa v poslednom kroku objednávky a všetky platobné operácie prebehnú tam. Po skončení bude používateľ presmerovaný naspäť. Keď bude zvolená cesta „on-site“, pravdepodobne bude potrebné pridať jeden krok naviac do procesu objednávky, kde používateľ vyplní údaje potrebné k platbe lebo všetky platobné operácie budú vykonané bez presmerovaní – na vašej stránke.
 

Závery

Implementácie vlastných metód platieb, aj tých s kryptomenami, sú celkom dobre zdokumentované a taktiež dnes už existuje viacero poskytovateľov blockchain platieb. S mojim tímom sme boli schopní pridať túto funkciu bez komplikácií na klientovu stránku a urobiť ju tak špeciálnou pre zákazníkov, ktorí tu môžu použiť svoje kryptomeny.

David - Touch4IT
Dávid Ondruš Softvérový inžinier
Značky

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.