Drupal 9 sa blíži!

Zverejnené: Apr 27. 2020
drupal 9

Nebude to revolúcia ako v prípade Drupal 8. Pôjde o jeho evolúciu. Nový Drupal 9 by mal byť uvedený na trh 3. júna 2020 a spolu s ním aj posledná väčšia aktualizácia Drupal 8 - Drupal 8.9.

Čo je nové v Drupale 9?

Aj málo, aj veľa. Čo to znamená? V porovnaní s aktualizáciou Drupal 8.9 došlo len k aktualizácii základného frameworku a ďalších závislostí. V porovnaní s programom Drupal 8.8 boli pridané všetky nové funkcie, ktoré však nájdete aj v Drupal 8.9.

Drupal 9 sa veľmi snaží vyzerať ako moderný CMS, ktorým - na konci dňa - aj je. Prinesie novú tému Olivero, ktorá však pravdepodobne bude až v Drupale 9.1 alebo ešte novšom. Bude mať tiež novú administračnú tému Claro, ktorá je už v Drupal 8.8 skúšaná ako experimentálna.
 

drupal 9
Source: Drupal.org

Čo už nie je v Drupale 9?

Jedným z hlavných dôvodov, prečo predstavuje Drupal 9 nové hlavné vydanie je to, že prispievatelia Drupalu robia veľké čistky a v Drupalu 9 sa už zbavujú zastaraného kódu.

Zoznam zastaraných API z jadra aj s ich nahradením si môžete pozrieť v tomto článku. Väčšina z nich jednoducho zjednocuje staré API a vedie Drupal ďalej smerom k modernému PHP. Magické funkcie už nie sú potrebné a vývojári musia používať buď štandardné PHP funkcie alebo načítať triedy cez namespace a používať členské metódy. Vďaka tomu sa Drupal 9 tvári viac ako moderný framework PHP, čo je samozrejme dobré pre vývojárov.

Existujú aj niektoré zastarané moduly v jadre, ktoré sú však už v Drupal 9 odstránené. Konkrétne ide o block_place, entityreference, field_layout a simpletest. Modul Block Place sa úplne odstráni. Modul Referencie entity je zastaraný a mal by byť úplne odstránený v Drupal 10. Modul Field Layout je odstránený a nahradený nástrojom Layout Builder. SimpleTest sa znova presunie von z jadra a stane sa komunitným modulom.

Ako môžeme upgradovať na Drupal 9 z Drupalu 8?

Vykonáva sa to skoro rovnako ako aktualizácia na akúkoľvek malú verziu Drupalu 8. Drupal 9 je postavený tak, aby bol čo najviac kompatibilný s Drupalom 8. Tieto základné kroky sú uvedené aj v oficiálnej príručke:

  1. Zaistite, aby vaše hostiteľské prostredie vyhovovalo požiadavkám platformy Drupal 9 

  2. Aktualizujte na Drupal 8.8x alebo 8.9.x (ak ešte nie je v tejto verzii)

  3. Aktualizujte všetky moduly a uistite sa, že sú kompatibilné s Drupal 9

  4. Prispôsobte vlastný kód, aby bol kompatibilný s Drupal 9

  5. Aktualizujte základnú jadro na Drupal 9

  6. Spustite update.php


Pre istotu môžete použiť modul Upgrade Status.

Musíte si však byť vedomí ešte jednej veci: požiadavky na systém sa líšia v Drupale 9 oproti Drupalu 8.
 

Požiadavky na systém v Drupale 9 v porovnaní s požiadavkami v Drupale 8
  Drupal 9.0 Drupal 8.8
Apache 2.4.7 or higher 2.x
Nginx 0.7 or higher 0.7 or higher
PHP 7.3 or 7.4 7.0.8 to 7.4
MySQL 5.7.8 or higher 5.5.3 or higher
MariaDB 10.2.7 or higher 5.5.20 or higher
Percona 5.7.8 or higher 5.5.8 or higher
PostgreSQL 10.0 or higher 9.1.2 or higher
SQLite 3.26 or higher 3.6.8 or higher

 

Bude prechod plynulý?

Áno, mal by to byť. Ak už používate Drupal 8.8, nemusíte sa ničoho obávať. Vždy je však dobré počkať napríklad na 9.0.3 a nechať, nech prví používatelia odladia niektoré problémy novej verzie.

Ako môžeme upgradovať na Drupal 9 z Drupal 7?

Navrhovali by sme vývoj novej stránky od úplneho začiatku, ale v niektorých prípadoch to nie je možné. Aj v tomto vás Drupal podrží, nebude to však také jednoduché ako pri migrácii z 8 na 9. Drupal má vo svojom jadre modul Migrate Drupal na migráciu zo starších verzií Drupalu. Modul Upgrade Status môže poukázať na problémy s kódom pred aktualizáciou. Program Drupal Module Upgrader vám môže pomôcť zmeniť modul tak, aby bol kompatibilný s programami Drupal 8 a 9. Váš kód môžete potom analyzovať aj pomocou nástroja na statickú analýzu kódu - Drupal Check.

Čo sa stane so staršími verziami Drupalu?

Budú nasledovať planovaný životný cyklus.

Drupal 8.7 dostane aktualizácie zabezpečenia do júna 2020.

Drupal 8.8 dostane aktualizácie zabezpečenia do decembra 2020.

Drupal 8.9 dostane aktualizácie zabezpečenia do novembra 2021 alebo kratšie.

Drupal 7 bude dostávať aktualizácie zabezpečenia do novembra 2021.

To znamená, že november 2021 bude znamenať koniec životnosti pre Drupal 8 aj Drupal 7. Rozšírená podpora dodávateľov (Vendor Extended Support) by mala byť k dispozícii ešte dlhšie - až do roku 2024. To však už nebude úloha základného tímu Drupal.
 

drupal 9
Source: Drupal.org

Čo bude ďalej?

Vývoj Drupalu je plánovaný na nasledujúce roky, takže by ste sa nemali báť. Drupal 10 sa plánuje na polovicu roka 2022 a Drupal 9 by mal byť podporovaný až do polovice roka 2022. Dobré správy, no nie? 

 

Header image | Source: Shutterstock
Viktor
Viktor Šulák Partner, Lead Backend Developer
Značky
#drupal
#CMS
#drupal9
#development

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.