Čo je to UX a UI a prečo bez toho dizajn nie je dizajnom?

Zverejnené: Jan 19. 2018
design ux ui

Vytvoriť pekný a správny grafický návrh webovej či mobilnej aplikácie si vyžaduje znalosť UX a UI a ich správne nasadenie v rámci vývoja. Je nutné dodržiavať všeobecné zásady dizajnu a zachovávať prvky súvisiace s konkrétnym produktom alebo značkou.

Keď bol verejnosti predstavený prvý počítač, nevedeli s ním pracovať hneď všetci. Počítačové príkazy dokázali vytvárať iba tí, ktorí vedeli aj programovať (pracovať s kódmi). Vývojári tak potrebovali nájsť spôsob, ako prostredníctvom grafiky a jednoduchého rozloženia urobiť počítač atraktívnejším pre "obyčajných" používateľov. Akonáhle sa objavila myšlienka grafického používateľského rozhrania (GUI - Graphical User Interface) - vytvorili sa rozličné okná a priečinky, pridalo sa navigačné menu a ďalšie prvky, ktoré uľahčili používanie počítača aj pre ostatných ľudí.    

Čo znamená UI? 

Skratka UI vychádza z anglického slovného spojenia user interface. Tento pojem teda zahŕňa jednotlivé screeny, stránky, podstránky, tlačidlá a ďalšie vizuálne prvky, ktoré pomáhajú používateľovi pri komunikácií so zariadením/aplikáciou.  

UI dizajnéri sa musia sústreďovať na to, aby navrhli jednoducho navigovateľný a vizuálne príťažlivý softvér pre všetky typy zariadení (PC, tablet, mobil). Každý element musí byť navrhnutý tak, aby bolo pre používateľa ľahké identifikovať jeho úlohu a funkciu a musí byť umiestnený tak, aby dával zmysel a používateľ vedel, kedy ho použiť a kam sa tým dostane. 
 

ux a ui dizajn

 

"Dizajn vytvára príbehy. Príbehy vytvárajú nezabudnuteľné spomienky. Skvelé spomienky majú akúsi vrodenú schopnosť meniť spôsob, akým vidíme svet okolo nás." - Christian Saylor (Senior UX Designer Specialits at Universal Mind)  

Čo znamená UX? 

Skratka UX vychádza z anglického slovného spojenia user experience. Predstavuje celkovú skúsenosť používateľa s akoukoľvek aplikáciou (mobilná, desktopová,...), ktorá musí byť prispôsobená cieľovému publiku. Cieľom je dostať návštevníka/používateľa z bodu A do bodu B v rámci jednoduchého procesu - keď nejaký zákazník použije váš produkt, chcete, aby ho použil aj znova a odporučil ho svojim priateľom.  

Ako navrhnúť dobrý UX dizajn? Základom je pochopiť, prečo používatelia pracujú s vašou aplikáciou a čo od nej chcú - čo potrebujú urobiť. Cieľom je zabezpečiť, aby bola customer journey čo najjednoduchšia a pre daných zákazníkov/používateľov intuitívna.  
 

ux dizajn

 

"Ak chceme, aby sa používateľom páčil náš softvér, musíme ho nadizajnovať tak, aby sa správal ako milá osoba - úctivá, veľkorysá a užitočná." - Alan Cooper (Americký softvérový dizajnér a programátor - nazývaný "Father of Visual Basic") 

Prečo je UX/UI kľúčové? 

V dnešnej rýchlo sa rozvíjajúcej spoločnosti sa najúspešnejšími stávajú práve tie webové a mobilné aplikácie, ktoré reagujú rýchlo a efektívne. Ak sa vaša podstránka s konkrétnym produktom načítava o 15 sekúnd dlhšie ako stránka konkurenta, prejaví sa to v návštevnosti vášho webu i v číslach súvisiacich s predajom. Používatelia veľakrát (samozrejme nie vždy) idú na stránku s tým, že vedia, čo chcú a chcú to nájsť čo najrýchlejšie. A preto je na dizajnéroch, aby navrhli správny UI/UX dizajn so zámerom navigovať návštevníka čo najúčinnejšie k jeho cieľu. 
 

ux a ui dizajn


Výber z našich dizajnérskych prác nájdete na: touch4it.dribbble.com.  

Touch4IT redakcia
Touch4IT Redakcia
Značky
#design
#userexperience
#userinterface

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.