Top 5 technologických trendov, ktoré ovládnu rok 2018

Zverejnené: Dec 19. 2017
tech trends

Každý z nás si veľmi zreteľne uvedomuje, že technológie sa posúvajú neustále dopredu a ich tempo sa čoraz viac zrýchľuje. Už dávno nie je v kurze to, čo fungovalo pred 5timi rokmi a každým rokom sa objavuje vždy nová technológia, ktorá predčí tú starú a posúva tak celú spoločnosť dopredu. Ktoré technológie si získajú svoje miesto v roku 2018?

1. Internet vecí (IoT - Internet of Things) 

Business Insider zverejnil vo svojej nedávnej správe, že v najbližších piatich rokoch sa predpokladajú výdavky do oblasti internetu vecí prinajmenšom vo výške 6 biliónov amerických dolárov. Obrovské číslo, však? Viete si predstaviť kam sa až vyvinie táto technológia vďaka takému obrovskému množstvo peňazí? 

Mnohí z nás sa už ráno prebúdzajú vďaka inteligentným budíkom, kávu nám robia inteligentné kávovary presne v čase, keď ju najviac potrebujeme, inteligentná práčka nám perie oblečenie a takýchto prípadov je už dnes naozaj nespočetné množstvo. Kam to za pár rokov až zájde?  

technologických trendov - internet vecí

2. Rozšírená realita (AR – Augmented Reality) 

Hra Pokémon GO bola v roku 2016 - ako jedna z mnoha aplikácií využívajúcich rozšírenú realitu - obrovským boomom, ktorý výrazne ovplyvnil celú spoločnosť. Nie málo sa na verejnosti hovorilo o rôznych závislostiach (na tejto hre) a nešťastiach (kvôli ľudskej nepozornosti). Spoločnosti ako Apple a Google už predstavili svoje vlastné AR platformy (ARKit, ARCore) a je len otázkou času, kedy táto technológia naberie ešte väčšie rozmery.  

S AR technológiou pracujeme aj my! Dokážeme vytvoriť akýkoľvek 3D model (podľa predstáv klienta) a obohatiť tak jeho biznis o úplne nový rozmer.  
 

3. Blockchain 

Blockchain môžeme veľmi jednoducho charakterizovať ako istú digitálnu databázu, ktorá predstavuje bezpečný spôsob tvorby a zdieľania rôznych informácií, vykonávania transakcií, vybavovania zmlúv a kontraktov, ktoré musia byť zaznamenané a overené ešte predtým, ako sa zrealizujú.  

V súvislosti s virtuálnymi menami ide o zoznam všetkých transakcií, ktoré sa v sieti danej meny stali a boli schválené. Medzi prijímateľom a odosielateľom nie je žiadna banka, ani iná inštitúcia a práve blockchain je ten hlavný prvok, na ktorom je založená väčšina virtuálnych mien. Teda zoznam transakcií je verejný a každý, kto pomáha s výpočtom a overením transakcií s ním pracuje. Vaše Bitcoiny máte k dispozícií kdekoľvek na svete, ak máte prístup k internetovému pripojeniu. Svoju akoby "peňaženku" s bitcoinami vlastníte iba vy. Ak stratíte prístup k bitcoinom, tieto peniaze sú na vždy odložené, pretože nik iný sa k nim už nedostane. 

Blockchain možno aktuálne využiť v oblastiach ako sú internet vecí, registre (obchodný register, kataster,...), manažovanie zásob (zníženie administratívnych nákladov), zapisovanie licencií a mnohé ďalšie.    

4. Chatboty  

Chatbota môžeme identifikovať ako akýsi počítačový program, ktorý simuluje ľudskú konverzáciu s využitím umelej inteligencie a najčastejšie vo forme live chatu. Výnimočné je to, že nejde len o nejaké mechanické odpovede, ale o to, že chatbot dokáže viesť súvislú a zrozumiteľnú komunikáciu, ktorá naozaj dáva zmysel. 

Tieto programy vznikli pôvodne na automatizovanie zákazníckej podpory, no čoraz častejšie vidíme ich kreatívne využitie aj v iných odvetviach. Pre určitý typ značiek teda môže chatbot predstavovať výborný spôsob marketingovej komunikácie, ktorá vybuduje silný vzťah so zákazníkom. Firmy v zahraničí ich však už využívajú takmer na čokoľvek od technickej podpory cez marketing a predaj až po prostoduché zabávanie svojich zákazníkov. Cez chatbota si môžete v niektorých krajinách objednať pizzu, privolať taxík alebo nakúpiť na Amazone. 

chatbot

 

5. Automatizácia (umelá inteligencia) 

Umelá inteligencia sa pravdepodobne už v blízkej budúcnosti stane všadeprítomnou a nebudeme si bez nej vedieť predstaviť svoj každodenný život. Dostane sa nielen do našich životov, ale aj do pracovného sveta, kde určite nahradí nejeden pár rúk a zmení celý proces výroby.  

Touch4IT redakcia
Touch4IT Redakcia
Značky
#technology
#techtrends
#augmentedreality
#IoT
Ďalšie články

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.