Zo zákulisia Hackathonu s Erste Group IT

Zverejnené: Apr 23. 2018
hackathon erste group it

Od piatka do soboty minulého týždňa sa niektorí z nás presunuli na pár hodín do priestorov spoločnosti Erste Group IT, aby sa zapojili do dlho očakávaného Hackathonu. Ako to prebiehalo a čo z toho vzišlo? 

Začínali sme prednáškami... 

Zhruba od tretej poobede do pol ôsmej večer (piatok) zorganizovalo Erste Group množstvo zaujímavých prednášok na témy ako: orientácia s Bluetooth a Wifi, blockchain, ICO, drony, cloud, smart mettering a robotika. Aj my sme vystúpili s prezentáciou o rozšírenej realite a tvorbe mobilných aplikácií
 

hackathonu s erste group

  

hackathonu


Touch4IT sme prezentovali aj na tričkách. :) 
 

hackathonu s erste group - richard

 

hackathonu - noro


...pokračovali sme mentorovaním, organizáciou a testovaním... 

Po prednáškach sa už naplno rozbehla práca v tímoch a riešenie konkrétnych zadaní. Našou úlohou bolo pomáhať tímom a usmerňovať ich pri práci na projektoch. Účastníkom boli rozdané tieto témy: 

  • Analýza pocitov z rozhovoru 

  • Meteostanica 

  • Meranie pracovného času zamestnanca 

  • Inteligentný podpivník 

  • Sudoku solver 

  • Robot v bludisku 

  • Vzdialené vládanie klimatizácie 

Účastníci hackathonu boli veľmi šikovní a mnohé ich nápady stáli za zamyslenie a realizáciu.   
 

hackathonu s erste group - touch4it

 

hackathonu - touch4it

 

hackathon touch4it

 

Niektorí z nás sa zahrali virtuálnu realitu cez okuliare HTC
 

touch4it okuliare HTC

 

Iní si vyskúšali okuliare pre virtuálnu a zmiešanú realitu (Windows Mixed Reality) značky Acer. Tieto okuliare sú prepojené s náhlavníkom, ktorý ich pri používaní drží na mieste. Sú tiež vybavené dvojicou predných kamier, ktoré sa starajú o potrebné snímanie okolitého prostredia. Práve vďaka nim dokáže softvér rozpoznať, kde presne v miestnosti sa nachádzate.  

"Okuliare majú dobrú podporu a jednoduchý setup na Windows, avšak celkovo chýbajú free tituly alebo dema, na ktorých si človek vie vyskúšať, ako to VR funguje. Tiež by bolo dobré nejaké poriadne technické demo namiesto prechádzky po dome, čo je teraz k dispozícií. Kamery na prednej strane vedeli dobre snímať pohyb v priestore a tiež aj polohu ovládačov v priestore... to ma veľmi príjemne prekvapilo," vyjadril sa náš 3D developer Noro.  
 

 

Náš developer Martin sa "pohral" s robotom JD Humanoid, poskladal ho, rozbehal jeho softvér a naprogramoval mu pohyby.  
 


Noc sa niesla v znamení programovania, hrania, pozerania filmov, súťaženia, oddychovania a mnoho ďalšieho. :)

V sobotu ráno nám náš malý kamarát - robot pripravil poctivú rozcvičku (pohyby tiež naprogramoval náš developer Martin), ktorá nás všetkých prebrala a naštartovala do nového dňa.   
 

hackathon s erste group

 

hackathon rozcvicka

...a končili prezentovaním výsledkov a vyhodnotením.  

Na obed sme si opäť všetci posadali "za jeden stôl" a s niekoľkými šálkami kávy v tele sme sa pustili do prezentovania výsledkov. Víťazom sa stal tím, ktorý mal vymyslieť riešenie na meranie pracovného času zamestnanca. Jeho členovia vytvorili mobilnú aplikáciu s automatickým trackingom pracovných hodín (založený na GPS), ktorá tiež počíta zárobok zamestnanca a zasiela notifikácie o dosiahnutých miľníkoch. 

Na druhom mieste skončil tím, ktorý mal vytvoriť tzv. "inteligentný podpivník". Tím prišiel so svetelným senzorovým riešením v podpivníku, ktoré meria naplnenosť pohára a upozorňuje obsluhu o potrebe ďalšieho piva na danom stole.  

Dva tímy dostali tiež odmenu za dokončené riešenia. Jeden tím vymyslel mobilnú aplikáciu na analýzu pocitov z rozhovoru, ktorá nahrala zvuk a na základe analýzy textu so službou IBM Cloud ukázala emoticom v mobile. Druhý tím navrhol meteostanicu ako základ smart home konceptu, ktorá meria vlhkosť, teplotu a svietivosť v domácnosti.  

Celý Hackathon hodnotíme na výbornú a tešíme sa pozitívnej odozve od účastníkov. Touto cestou by sme sa tiež chceli poďakovať Erste Group IT za spoluprácu a veríme, že to nie je naša posledná spoločná akcia. :) 
 

hackathon touch4it erste group

 

Touch4IT redakcia
Touch4IT Redakcia
Značky
#teamwork
#hackathon

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.