Zamestnancov možno motivovať aj kreatívnou cestou

Zverejnené: Sep 07. 2016
ako motivovat zamestnancov

“Som toho názoru, že nie je všetko len o peniazoch. Samozrejme, vyššia výplata vždy poteší, ale chuť do práce nezávisí len od toho.”

Tu je niekoľko užitočných rád, ktoré vám môžu pomôcť pri motivovaní svojich zamestnancov:

1. Komunikácia so zamestnancami je na prvom mieste

Hoci sa to môže zdať ako samozrejmosť, v mnohých firmách sa na to zabúda. Obzvlášť väčšie spoločnosti, v ktorých pracuje niekoľko desiatok, stoviek či dokonca až tisícok zamestnancov, sa o nich akosi prestávajú zaujímať. Práve malé podniky majú v tomto výhodu - s menším počtom ľudí dokážu manažéri jednoduchšie pracovať a udržiavať s nimi pravidelný kontakt.

Je dôležité zaujímať sa o to, ako sa vaši zamestnanci cítia vo svojej práci - majú pocit, že je ich práca ocenená? Myslia si, že je na nich kladená primeraná zodpovednosť? Sú spokojní so svojim pracovným prostredím? Toto sú otázky, ktoré musíte klásť svojim zamestnancom. Ideálne je nájsť si čas aspoň raz do mesiaca a dať si krátky 30-minútový rozhovor s každým vašim zamestnancom, tzv. One-on-One meeting.

2. Využite ľudský potenciál a vážte si dobrých ľudí

Spýtajte sa členov tímu, čo ich zaujíma, čo ich na aktuálnych projektoch baví a čo by chceli skúsiť nové, poprípade či im práca vyhovuje. Predsa len od čias, keď ste človeka prijali, sa zmenil on, vaše očakávania od pozície ale i spoločnosť a príležitosti, ktoré ponúka.

Šikovný človek bude stále bádať, čo by mohol robiť, kde a ako by sa mohol rozvíjať. Nechať dobre mysliacu osobu sedieť a premýšľať o hlúpostiach, znamená prichádzať o peniaze. Najprv o tie, ktoré by vám tá osoba priniesla produktívnou prácou. Neskôr o peniaze, ktoré si zo sebou odnesie odchodom ku konkurencie. Nakoniec ešte aj o tie peniaze, ktoré budete musieť vynaložiť na prijatie či zaškolenie.

Dobrí ľudia sa hľadajú čoraz ťažšie, a preto si nenechajte odísť tých, čo u vás sú.

3. Vytvorte im tzv. “fun place” - zábavný kútik

Hoci sa tomu mnoho zamestnávateľov vyhýba kvôli zníženiu produktivity práce, zábavný kútik môže naopak len pomôcť. Niekedy je totiž náročné pracovať 8 hodín bez prestávky, ba dokonca to môže byť až demotivujúce, a preto potrebujú vaši zamestnanci nejakú malú “zábavku” - napríklad v podobe stolného tenisu alebo futbalu (veľmi obľúbená hra v mnohých firmách ;) ).

Na čo však nezabúdajte sú pravidlá. Je dôležité, aby vaši zamestnanci vedeli, že si počas dňa môžu oddýchnuť a zahrať sa, ale všetko má svoje hranice a v práci treba najmä pracovať. :) Musia chápať, že je to obchod - niečo za niečo.

4. Podporte zdravú súťaživosť

Máte vo firme zamestnancov, o ktorých viete, že majú radi výzvy a radi súťažia? Doprajte im to! Zorganizujte súťaž o najkrajší šetrič obrazovky (potešia sa najmä grafici) alebo o najoriginálnejšie napísanú misiu vašej firmy (potešia sa najmä copywriteri). Jednoducho musí ísť o súťaž, v ktorej hlavným cieľom je, aby sa vaši zamesnanci zabavili a využili pri tom aj svoje schopnosti. :) 
Ak to nemá ale pôsobiť demotivujúco, musí existovať súťaž pre každého, inak členovia, ktorí nemajú šancu vyhrať v ničom, nebudú mať chuť zapojiť sa a môžu kaziť atmosféru.

5. Organizujte spoločné akcie

Alebo sa tomu hovorí aj tzv. teambuilding. Je dobré, ak zamestnanec nevníma svojich kolegov len ako ľudí, s ktorými pracuje, ale aj ako svojich kamarátov, pri ktorých sa cíti uvoľnene a dokáže tak spokojne pracovať. A práve preto sú dôležité teambuildingy, pri ktorých sa môžu zamestnanci spoznať osobnejšie.

Aj my sa snažíme našich zamestnancov prekvapovať rôznymi akciami :). Vždy je však dobré nechať časť úloh na samotných zamestnancoch, najlepšie vždy iných. Viac si odnesú, keď musia zo seba niečo vydať. Teda opak “lehce nabyl, lehce pozbyl”.

6. Zoberte svojich zamestnancov na výlet (ala “remote office”)

Niekedy je práve zmena prostredia to, čo človek najviac potrebuje. Aj my sme sa preto v prvý júlový víkend vybrali do Chorvátska, kde sme celý týždeň pracovali, teambuildingovali a združovali celý firemný kolektív. Nielen, že sme vykonali kus dobrej roboty, nadýchali sme sa čerstvého morského vzduchu a prevetrali naše mozgy. :)

Dôležité je však opäť stanoviť si na začiatku určité pravidlá a pracovné ciele, ale nechať si dostatok času aj na zábavu.

7. Dajte svojim zamestnancom priestor na nápravu chybu, “netrestajte” ich

Raz som čítal vyjadrenie jedného podnikateľa, ktorý sa zastával svojich zamestnancov a písal o tom, ako si uvedomil, že ich chyby nie sú robené náročky. Žiadny zamestnanec neurobí chybu kvôli tomu, že si myslí aká je to zábava alebo že vás chce pripraviť o peniaze. Každý človek sa môže pomýliť, ale najdôležitejšie je to, ako sa k tomu postaví a čo si z chyby odnesie.
Ak vás zamestnanec pochybil, upozornite ho na to a snažte sa ho naviesť na správnu cestu.

Opäť raz platí: “Človek sa učí na vlastných chybách”

Lukáš
Lukáš Láni Project Manager
Značky
#teamwork
#team
#teambuilding

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.