Máte dobrý nápad na startup? Začnite s MVP, pripravte sa na IFM a vyberte si správneho TP

Zverejnené: Feb 03. 2017
MVP

Po prvotnej analýze vašej myšlienky na nový startup, trhu a vytvorení si plánov o skvelej budúcnosti je potrebné urobiť prvé kroky, ktoré vás nasmerujú tým správnym smerom.

Začať s MVP

Skratka MVP (z anglického Minimum Viable Product) znamená produkt s najmenšou možnou funkcionalitou, ktorú potrebujeme na to, aby sme ho uviedli na trh a aby ho mohli začať používať predstavitelia danej cieľovej skupiny. Pred uvedením na trh i po ňom sa vykonáva celý rad testovaní produktu a jeho funkcií a získavanie užitočného feedbacku (t.j. názoru) od používateľov. Následne sa produkt upravuje, aktualizuje a dostáva sa tak na vyššiu úroveň.

Aké výhody plynú z MVP pre startup?

Development (resp. tvorba) MVP aplikácie alebo MVP webu je časovo menej náročnejší proces ako vytváranie kompletnej verzie daného produktu. Na základe vypustenia takejto prvotnej verzie vášho startup nápadu môžete vidieť jeho mieru úspešnosti a zvážiť, či sa oplatí ďalej rozvíjať tento nápad a investovať do neho čas i peniaze.

Aký je postup?

  1. Na začiatok je nutné si stanoviť zoznam všetkých funkcií, ktoré sú potrebné na stanovenie MVP, t.j. aby bola zabezpečená minimálna funkcionalita produktu. Musí ísť o funkcie, ktoré ukážu na čom je postavená myšlienka, aký problém užívateľov rieši a ktoré ho umožnia používať a testovať.
  2. Definovať spôsob a metódy developmentu daného produktu (aplikácie alebo webovej stránky) spolu technologickým partnerom. Agilné metódy tu hrajú dôležitú úlohu.
  3. Prispôsobovanie sa procesu tvorby novým skutočnostiam a zmenám, ktoré sa vyskytnú.
  4. Vykonať prvotné testovanie prostredníctvom tzv. “early adopters” - skupina ľudí, ktorí testujú daný produktu a ktorí dodajú potrebnú spätnú väzbu.

Pripraviť sa na IFM

IFM (z anglického Incremental Funding Methodology) predstavuje finančne informovaný prístup k vývoju daného softvéru, ktorý bol navrhnutý tak, aby maximalizoval návratnosť vložených prostriedkov pri prezentovaní a uvedení MVP aplikácie alebo webovej stránky.

Cieľom IFM je sledovať hlavné ukazovatele ako čistá súčasná hodnota projektu (NPV), návratnosť vložených investícií (ROI), počiatočné náklady na startup a ďalšie.

Vo výsledku viete, či sú financie využité vhodne, či je možné projekt s daným rozpočtom úspešne rozbehnúť, či a akého investora budete potrebovať.

Vybrať si TP

Ľudia, u ktorých skrsne dobrý nápad, nie sú často krát programátori a dokonca ani žiadnych nepoznajú a tak cesta vývoja vlastnými silami s kamarátom po večeroch nie je len náročná, ale aj nereálna.

Preto potrebujete technologického partnera, teda spoločnosť, ktorá má vedomosti, schopnosti, skúsenosti a kapacity priviesť váš nápad úspešne do reality a budovať cestu k jeho úspechu. Budete potrebovať širokú škálu odborníkov (analytici, programátori, grafici, UX špecialisti, manažéri, marketéri a pod.) a čím väčšiu časť dokáže technologický partner pokryť, o to hladšiu spoluprácu môžete predpokladať.

Príďte k nám a zistite čo pre vás môžeme urobiť my ako technologický partner - Touch4IT.

Touch4IT redakcia
Touch4IT Redakcia
Značky
#startup
#MVP
#idea

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.