Chcete zvýšiť počet Vašich zákazníkov? Technológia iBeacon Vám pomôže

Zverejnené: Aug 10. 2016
ibeacon

Apple v roku 2013 priniesol technológiu, ktorá posúva užívateľský zážitok na novú úroveň iBeacon.

 

iBeacon je technologický štandard pre mobilné aplikácie, ktorý prostredníctvom technológie nízkoenergetického Bluetoothu (BLE) umožňuje aplikáciám prijímať signály na krátke vzdialenosti z okolitých vysielačov – beaconov (angl.majákov). Na základe prijatého signálu potom aplikácia spustí predvolenú akciu. Takto môže nastať prenos užívateľsky zaujímavých dát. iBeacon je podporovaný na mobilných zariadeniach so systémom iOS aj Android.

Čo znamená iBeacon v praxi?

Aplikácia na základe spojenia s beaconom zachytí presnú polohu užívateľa, na základe ktorej aplikácia spustí akciu (napr. pošle uvítaciu push notifikáciu, informáciu o špeciálnej ponuke, dennom menu a pod.). Takto dokáže poskytnúť vysoko užitočné, personalizované informácie prepojené s konkrétnou lokalitou, v ktorej sa práve užívateľ nachádza.

Ak sú v priestore umiestnené viaceré beacony, dokáže aplikácia vďaka signálu z beaconov monitorovať pohyb užívateľa po priestore a slúžiť tak ako indoorová navigácia.

 

Príklad:

Zákazník s nainštalovanou aplikáciou obchodu vstúpi do predajne a hneď dostane uvítaciu push notifikáciu s informáciou o špeciálnej ponuke. Keď sa priblíži k akciovému produktu, aplikácia mu na základe prijatého signálu z beaconu zobrazí informácie o produkte.

Zákazník tak dostane relevantnú informáciu v tej najvhodnejšej chvíli v momente keď ju môže okamžite využiť.

 

iBeacon mobil
Zdroj: PRNewswire

 

Čo táto technológia umožňuje?

 

1. Komunikovať vysoko relevantnú reklamu v aktuálnom priestore a čase

Zákazník je notifikovaný o Vašej predajni práve keď prechádza okolo. Dozvie sa o  špeciálnej akcii v momente keď už je v predajni. Pri kráčaní okolo múzea je notifikovaný o jedinečnej výstave, trvajúcej obmedzený čas.

Pravdepodobnosť že akciu využije omnoho vyššia, keďže je už na mieste.

 

2. Indoorovú navigáciu

V prípade väčších priestorov ako sú obchodné domy dokáže navigovať Vášho zákazníka priamo k Vám.

Múzeá a galérie môžu navigovať návštevníka správnym smerom, prípadne využiť iBeacon na platené prehliadky s mobilným sprievodcom.

 

3. Tvorbu zákazníckych máp a časové štatistiky

Kadiaľ sa Vaši zákazníci najčastejšie pohybujú? Koľko času strávia pri jednotlivých produktoch? Ktorý produkt je pre nich najzaujímavejší?

Aplikácia používajúca iBeacon Vám dokáže dať odpovede na tieto otázky. Na základe signálu z beaconov totiž dokáže monitorovať pohyb zákazníka a aj čas, ktorý strávil na jednom mieste, alebo presun k ďalšiemu beaconu.

 

4. Objednávky v reštauráciách priamo na tablete/mobile

Zákazník si v reštaurácii môže prostredníctvom aplikácie objednať okamžite, nemusí čakať na čašníka. Vďaka iBeacon aplikácia zistí jeho polohu a teda číslo stola.

 

5. Interaktívne vzdelávanie

Triedy a laboratóriá vybavené beaconmi ponúkajú napínavý a moderný spôsob vzdelávania, ktorý osloví aj súčasnú generáciu. Interaktivita podporí záujem o vzdelanie, podporí logiku a aktivitu žiakov.

 

6. Automatizáciu

Či už ide o súkromnú, komerčnú alebo priemyselnú sféru iBeacon je využiteľný všade. Automatické otvorenie garáže pri priblížení sa autom, svetlá ktoré zasvecujú a zhasínajú v závislosti od Vašej polohy, poslať notifikáciu pri vašom príchode domov a pod.

 

7. Okamžitú registráciu, klubové členstvo, digitálne zľavové kupóny, potenciál platieb aplikáciou

Využitím technológie iBeacon a vlastnej aplikácie na spravovanie klubového členstva zákazníkov, vernostných kariet a pod., sa procesy realizujú omnoho efektívnejšie, zákazníci sa registrujú jednoduchšie a zároveň sa šetria náklady na tlačené materiály.

 

V USA je už iBeacon veľmi rozšírená technológia, s preukázateľnými výsledkami na zvýšenie predaja a podľa niektorých odhadov sa do 5-tich rokov očakáva, že iBeacon bude využívať až 70% maloobchodných predajcov.

Konkurentom iBeacon na trhu je technológia Eddystone, ktorú predstavil Google v júli 2015.  Eddystone je open-source platforma, ktorá funguje na operačných systémoch iOS aj Android. Okrem toho poskytuje rozšírenú funkcionalitu oproti iBeacon.

Technológii Eddystone sa budeme podrobnejšie venovať v ďalšom článku.

 

Akú reklamu uprednostňujete vy? V tlačenej alebo elektronickej forme? (zahlasujte kliknutím na obrázok)

 

 

Veronika
Veronika Project and Office manager
Značky
Ďalšie články

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.