Náš interný Hackathon: vzájomná spolupráca, programovanie a pizza

Zverejnené: Jul 18. 2024
Our Touch4IT Internal Hackathon 2024

„Neprogramujeme dosť na klientských projektoch?“ Takáto otázka počas nášho hackathonu nezaznela ani raz. Ako členovia našich R&D tímov – Backend a Web Frontend – sme sa stretli s cieľom zvýšiť pracovnú efektivitu zautomatizovaním niektorých interných procesov a častí našej dennej agendy. A síce máme počas dňa veľa programovania na projektoch pre klientov, nevadilo nám si na plecia naložiť toho ešte trochu viac, aby sme vylepšili veci aj interne.

Ako automatizujeme procesy?

Ako náš interný systém na projektový manažment používame Redmine, ktorý je open-source aplikáciou postavenou na modulárnej architektúre umožňujúcej rozširovanie pomocou pluginov. Tie používame na pridanie funkcionality, ktorá nie je v základnom jadre Redmine Core. Tieto pluginy nám umožňujú rozšíriť základnú funkcionalitu a robiť integrácie naprieč systémami. Dobrým príkladom je nahlásenie voľna v Redmine – to by malo automaticky pridať používateľovi do kalendára udalosť a prejaviť sa aj v statuse v IM komunikátore Mattermost, aby si to kolegovia všimli hneď keď sa snažia kontaktovať nedostupného človeka.

Ako hľadáme témy/oblasti na vylepšenie?

V praxi je to tak, že vždy nájdeme niečo nové, čo je hodné automatizácie. Počas celého roka zbierame nápady od ostatných členov tímu a zapisujeme ich do backlogu. V poslednom období sme sa dostali do fázy, že nám zoznam úloh v backlogu značne narástol. A tak, aby sme urýchlili realizáciu týchto úloh, zorganizovali sme akciu pre našich vývojárov, ktorí by sa chceli zapojiť do ich riešenia.

Tu je krátky pohľad do nášho backlogu a na úlohy, ktoré nás tam čakali:

  • Pridať do projektov oprávnenia podľa R&D tímov.

  • Vytvoriť nový typ Redmine projektu – interný, zdieľaný automaticky naprieč všetkými internými členmi.

  • Odosielať upozornenia o SLA úlohách, ktorým sa končí lehota na vyriešenie.

Our Touch4IT Internal Hackathon 2024Our Touch4IT Internal Hackathon 2024Our Touch4IT Internal Hackathon 2024

Prečo sme sa rozhodli pre hackathon?

Hľadanie priestoru v plánovaní pomedzi klientské projekty je náročné a priraďovanie individuálnych úloh rôznym vývojárom počas širokého časového horizontu je neefektívne. Alokovali sme tak fixný časový rámec, počas ktorého boli vývojári sústredení len na jednu vec bez akéhokoľvek prerušenia. Zároveň je formát „hackathon“ skvelou akciou na rozvíjanie tímového ducha a na aktívnu a otvorenú komunikáciu medzi účastníkmi.

V rámci hackathonu býva zväčša aj súťaž o prvé miesto, avšak my sme sa rozhodli také niečo nezrealizovať, namiesto toho sme sa zamerali na otvorenú osobnú kolaboráciu v reálnom čase. Vďaka tomu sa uľahčilo zdieľanie vedomostí o lokálnom behu a vývoji Redmine, účastníci si vedeli navzájom rýchlo pomôcť, keď bolo potrebné, a diskutovať o problémoch s ostatnými.

Pár slov na záver

Na čom sme sa všetci účastníci zhodli? Že zabezpečiť výhradne osobnú účasť na hackathone bolo veľmi dobré rozhodnutie. Síce to trochu znížilo počet účastníkov (niektorí chceli byť aj remote), ale na druhú stranu to výrazne zvýšilo kvalitu – výstupov aj celkovej kooperácie.

Jeden z našich hlavných cieľov totiž bolo podporiť spoluprácu a komunikáciu medzi ľuďmi – bolo pekné vidieť ako si všetci navzájom pomáhame, sedíme pri sebe za počítačmi, diskutujeme o veciach a spolu programujeme. Ukázalo sa totiž, že vždy sa objaví nejaký nový príkaz či kód, ktorý sa môžeme naučiť od nášho kolegu, pretože každý máme rôzny štýl a spôsob práce.

A posledný, ale stále rovnako dôležitý, je aj dôkaz o tom, že pizza vždy iba všetko zlepší. :D Aj v našom prípade nám pomohla s dosiahnutím správnej morálky a vysokej motivácie riešiť aj náročné problémy.

Our Touch4IT Internal Hackathon 2024Our Touch4IT Internal Hackathon 2024Our Touch4IT Internal Hackathon 2024

 

David - Touch4IT
Dávid Ondruš Backend Team Leader
Značky
Hackathon
Frontend
Backend
Cooperation
team

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.