AMD procesory prekonávajú Intel - ponúkajú lepší pomer cena/výkon

Zverejnené: Jul 21. 2017
AMD ryzen

Začiatkom roka AMD predstavilo nové procesory AMD Ryzen. Ako prvé sa na trh dostali osemjadrové Ryzen 7 a neskôr šesť a štvorjadrové Ryzen 5. Po dlhej dobe tak Intel konečne dostal konkurencieschopného súpera. Čo sa zmenilo pre koncového používateľa?

Percentá AMD stúpajú

Nové Ryzen procesory sa tešia dobrej odozve od používateľov a nie je preto prekvapením, že pomer AMD procesorov na trhu rastie na práve na úkor Intelu. Za úspechom Ryzen je predovšetkým výhodná cenová politika a sprístupnenie procesorov s viac jadrami širšiemu publiku. Doteraz mali ľudia na výber len štvorjadrové procesory za prijateľné ceny a za každé dve jadrá naviac si Intel nechával slušne zaplatiť. Minulá generácia platformy pre nadšencov s názvom X99 ponúkala osemjadrový procesor za 1000 dolárov a desať jadrový za astronomických 1700 dolárov. To už je však minulosťou.
 

To najlepšie na trhu

Intel na výstave Computex pred mesiacom predstavil novú platformu X299 pre nadšencov. Nové procesory i5, i7 a i9 prinášajú vyšší výkon a viac jadier. Prekvapivo však Intel znížil ceny a nový desaťjadrový procesor i9 7900X stojí len 1000 dolárov. Osemjadrový i7 7820X klesol dokonca na 600 dolárov. Vrcholom ponuky sú potom šestnásťjadrový i9 7960X za 1700 dolárov a i9 7980XE za 2000 dolárov. Odpoveď AMD však nenechala na seba dlho čakať.

AMD Threadripper

Minulý týždeň nám AMD ukázalo dvojicu nových procesorov určených pre nadšencov a profesionálov z rodiny Threadripper. Ide o priamu konkurenciu novej Intel platformy X299. Prvý Threadripper procesor je dvanásťjadrový 1920X za 800 dolárov. Vrcholom ponuky je potom šestnásťjadrový Threadripper 1950X za 1000 dolárov. Novinky od AMD teda ponúkajú viac jadier, vyšší výkon a to všetko za výrazne nižšiu cenu. Do predaja by sa mali novinky od AMD dostať už na začiatku augusta, čo sa však nedá povedať o dvanásť a viacjadrových procesoroch Intel. Tie doteraz nemajú jasný dátum vydania.
 

Ryzen 3

AMD však neútočí len na mainstream a high end, ale aj na low end. Tu ponúkne dva Ryzen 3 procesory, ktoré majú štyri jadrá a len štyri vlákna, keďže nemajú SMT na rozdiel od všetkých ostatných Ryzen procesorov. Ceny zatiaľ nie sú známe no šušká sa o cene 110 dolárov za Ryzen 3 1200 a 130 dolárov za výkonnejší Ryzen 3 1300X. Viac sa o týchto procesoroch dozvieme už čoskoro, keďže do predaja idú už 27. júla.

Konkurencia ovocie prináša

Intel bol niekoľko rokov prakticky bez konkurencie. Ceny procesorov rástli do závratných výšin a medzigeneračné nárasty výkonu sa pohybovali v pár percentách. AMD však vstalo z mŕtvych a prináša procesory s výrazne lepším pomerom cena-výkon. Ryzen tiež sprístupnil procesory s vyšší počtom jadier pre masy, čo bolo doteraz výsadou profesionálov a bohatých. 

Viacjadrové procesory sú vhodné na náročný multitasking a predovšetkým renderovanie videá. Hráči hier momentálne ocenia vyššie taktu procesorov Intel, no vďaka príchodu API DX12 môžeme očakávať postupné zvýhodnenie viacjadrových procesorov aj v hrách. Výraznú výhodu však majú viacjadrové procesory pri hraní hry a súčasnom streamovaní na YT, Twitchi a iných službách, čo je momentálne veľmi populárne. Ryzen 3 a Threadripper však nie sú poslednou bodkou od AMD. Na trh prídu ešte APU, teda procesory s integrovanou grafikou kartou. Tie uvidíme v miniPC a notebookoch snáď ešte tento rok. Bude zaujímavé sledovať, ako Intel zareaguje na novinky od AMD.

Značky
#technology
#AMD
#Ryzen
Ďalšie články

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.