Ako vytvoriť úspešný príspevok na Facebooku?

Zverejnené: Aug 29. 2016
facebook prispevok

Neexistuje len jeden overený spôsob, ktorý by ukázal ako vytvoriť úspešný príspevok na Facebooku. Tvorba toho správneho postu je proces, ktorý si vyžaduje poznať potreby a túžby svojej cieľovej skupiny, aby ste ju dokázali zaujať.

Tu je 5 užitočných rád, ktoré vám pomôžu vytvoriť skutočne hodnotný príspevok:

1. Vytýčte si jasný cieľ

Kľúčom k úspešnému príspevku na Facebooku je vytýčenie si jasného cieľa. Čo chcete, aby komunikoval váš post? Chcete, aby prilákal ľudí na vašu webovú stránku alebo ich informoval o novom produkte? Chcete podnietiť svojich fanúšikov, aby komentovali a diskutovali?
Ak má váš príspevok jasne špecifikovaný zámer, bude omnoho efektívnejší.

Ak uvádzate nový produkt alebo informujete o zľave či výpredaji, vytvorte jednoduchý príspevok, ktorý nasmeruje fanúšikov kliknúť na odkaz, t. j. na váš web.

2. Stavte na krátky a stručný text

Viaceré štúdie ukázali, že práve príspevky so 40 a menej znakmi sú efektívnejšie a získavajú si väčšiu pozornosť fanúšikov. Neoplatí sa preto vytvárať zdĺhavé popisy, ktoré si ľudia ani celé neprečítajú.

3. Príspevok musí byť aj vizuálne príťažlivý a jednotný

Keď si prezeráte svoju hlavnú Facebook nástenku alebo akýkoľvek iný web, čo vás zaujme ako prvé? Na 98% je to práve pekný obrázok. Príspevok môže byť akokoľvek perfektne navrhnutý po textovej stránke, no ak nemá aj zaujímavý obrázok, ľudia naňho nebudú reagovať až v takej veľkej miere.

Pri tvorbe postu a vymýšľaní jeho obrázku je dôležité dbať aj na vizuálnu identitu danej značky. Napríklad Milka (ako možno vidieť v predchádzajúcom bode) má všetky obrázky označené svojim logom v pravom dolnom rohu.

 

4. Požiadajte fanúšikov o zapojenie sa (engagement)

Úspešný FB príspevok by mal mať jasné “call-to-action”, t. j. mal by fanúšikov viesť priamo k danému cieľu prostredníctvom slovných spojení ako “napíš do komentára”, “povedz nám svoj názor” alebo “aká je tvoja predstava” a ďalšie.

Tu je niekoľko spôsobov ako dosiahnuť tzv. engagement:

  1. Položiť otázku. Ak sa chcete spýtať svojich fanúšikov na ich názor, je dôležité naformulovať otázku tak, aby vám neodpovedali len “áno/nie”, ale aby skutočne vyjadrili svoj názor.
  2. Možnosti A, B alebo C. Tento typ príspevku je veľmi obľúbený. Vašim fanúšikom stačí len pár sekúnd na to, aby ukázali svoje preferencie.
  3. Veta na doplnenie. Napríklad: “Jediná vec, bez ktorej by som nedokázal/a prežiť v práci počas dňa je __________.”

 

5. Posty uverejňujte v ten správny čas

Hoci by sa mohlo zdať, že čas uverejnenia príspevku nehrá v otázke jeho úspešnosti až takú veľkú rolu, opak je pravdou.

Ako prvé je dôležité zistiť, kedy sú vašu fanúšikovia najviac aktívni na Facebooku, t. j. kedy sa oplatí ukázať im príspevok. Tieto údaje nájdete na svojej FB stránke v časti Štatistiky → Príspevky. Vo všeobecnosti však platí, že ľudia sú na FB najviac aktívni v podvečerných hodinách, t. j. po príchode z práce (líši sa to v závislosti od typu cieľovej skupiny).
A práve tieto údaje rozhodujú o tom, kedy príspevok uverejniť.

 

statistics

 

Ak ste sa rozhodli ísť so svojim biznisom na sociálnu sieť Facebook a potrebujete pomôcť s jeho spravovaním a celkovým marketingom, obráťte sa na nás. :)

Michaela
Michaela Roštecká Marketing Manager
Značky
#marketing
#socialmedia
#facebook
Ďalšie články

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.