6 zásad, na ktorých je postavený marketing značky Apple

Zverejnené: Sep 30. 2016
marketing značky apple

Aké jedinečné nápady realizuje marketing značky Apple, že je taká výnimočná a úspešná? Tu je 5 princípov, ktoré sa primárne uplatňujú.

Steve Jobs nezískal magisterský titul a nebol ani inžinierom, ale zato vynikal v oblasti marketingu. Vďaka svojim výborným marketingovým schopnostiam odvrátil biznis od bankrotu a priniesol značke obrovský úspech.

Tu je 6 užitočných vecí, ktoré sa môžete naučiť od vedenia značky Apple:

1. Stavte na jednoduchosť

Existujúci i potenciálni zákazníci nepotrebujú obrovské marketingové kampane, ktoré ich zaplavia množstvom informácií. Apple si to uvedomuje a pri svojom marketingu stavia na čo najväčšiu jednoduchosť. Zákazníkom podáva len také informácie, ktoré skutočne potrebujú - funkcie produktu, cena, základné parametre a špeciálne vlastnosti.

Ak sa pozriete na reklamy značky Apple, nenájdete v nich nič prehnané a rušivé. Nechávajú svoj produkt, aby rozprával za seba - jednoduchá a elegantná grafika a základné informácie.

 

marketing značky apple ipad

2. Pozornosť venujte aj umiestneniu produktu (product placement)

Apple je spoločnosťou, ktorá už má dostatok finančných prostriedkov na to, aby svoje produkty umiestňovala do televíznych relácií alebo filmov. Ak však reprezentujete menšiu firmu, ktorá si nemôže dovoliť vysoký rozpočet na reklamu (resp. product placement), vydajte sa inou cestou. Skúste osloviť blogerov alebo iných vplyvných ľudí na sociálnych sieťach a dohodnúť sa na spoločnej spolupráci, v rámci ktorej budú váš produkt šíriť ďalej.

 

marketing značky apple macbook

3. Zamerajte sa radšej na tvorbu pridanej hodnoty produktu ako na jeho cenu

Keď sa nad tým zamyslíte, značka Apple sa nikdy nezapojila do žiadne cenovej vojny. Ceny svojich produktov nechávajú na vyššej úrovni ako konkurencia a tejto zásady sa vždy držia. A práve to je hlavnou súčasťou ich marketingovej stratégie. Nesnažia sa bojovať v oblasti cien, radšej sa zameriavajú na komunikovanie hodnoty svojich produktov. Vyššiu cenu zdôvodňujú jedinečným dizajnom a funkcionalitou svojich výrobkov.

 

iphone6

4. Vytvárajte zážitky, nielen produkty

Dnes už skoro ktokoľvek môže vyrábať výrobky, ale len málo z nich dokáže vytvoriť pre zákazníka aj jedinečný zážitok. Značka Apple sa preto rozhodla pozdvihnúť nakupovanie na vyššiu úroveň. U svojich zákazníkoch sa snaží vyvolať dojem, že nakupovanie produktov značky Apple nie je len obyčajné nakupovanie, ale že je to niečo viac - niečo vzrušujúce, čo sa nedá zažiť len tak.

 

5. Hovorte jazykom svojich zákazníkov

Marketingoví pracovníci spoločnosti Apple sa dlhý čas venovali študovaniu a skúmaniu svojich zákazníkov, aby si osvojili ich životný štýl, zvyklosti a najmä ich “jazyk”. Vďaka tomu, že sa vyjadrujú rovnako ako zákazníci, si s nimi vytvárajú hlbšie puto a podporuje sa tým i zvyšovanie predaja. 

Je dôležité používať také pojmy a vysvetlenia, ktoré vaše zákazníci veľmi dobre poznajú a je im to blízke. Vďaka tomu si budete navzájom rozumieť.

 

apple_ad

6. Používajte emócie

Reklamné kampane značky Apple zväčša zobrazujú šťastných ľudí, ktorí trávia svoj voľný čas s iPhone-om alebo s iPad-om, skôr než aby sa sústredili na prezentovanie kapacity pamäte alebo výdrže batérie.
Čím viac apeluje ich vizuálny obsah na emócie - ako šťastie a rodina, tým je väčšia pravdepodobnosť, že ich obsah sa bude šíri ďalej a vytvárať komunitu nadšencov ich značky.

 

iphone5

Fotografie: Apple

Michaela
Michaela Roštecká Marketing Manager
Značky
Ďalšie články

Kontaktujte nás:

Vyplňte formulár alebo nám pošlite e-mail. V prípade, že sa bojíte o svoj nápad, pošleme vám dohodu o mlčanlivosti a ochrane dôverných informácií a váš nápad bude v bezpečí.